Szólj hozzá!

Címkék: fotó

Főzési idő és hőmérséklet
 

A főzési idő változó, lehet akár 20-30 perc (sovány halak, libamáj vagy rántotta esetében), vagy akár 72 óra is (kevés húsú csontos sertésborda vagy keményebb húsok esetében). Az, hogy egy adag étel milyen gyorsan éri el a kívánt főzési hőmérsékletet, az étel vastagságától függ, és nem a teljes tömegétől.
Az, hogy egy ételt milyen sokáig kell főzni ahhoz, hogy elérje a kívánt főzési hőmérsékletet, az étel vastagságától függ; azonban az, hogy milyen hosszan lehet, vagy tanácsos főzni, az az alapanyag puhaságától függ. A puha állagú vagy zsenge alapanyagok (halak, kagylók, libamáj, marha bélszín vagy sertés szűz, vagy bárányszelet) esetében csupán a kívánt tálalási hőmérsékletet kell kiválasztani, és fenséges, tálalásra kész fogást kapunk. A túlzottan hosszú főzési idő (a kívántnál több mint néhány óra) túlságosan omlós, akár széteső húst eredményez.
A keményebb húsokat (sülteket, szabad legelőn tartott marhát, vadakat és a kevés húsú sertésbordát) az adagok vastagságának megfelelő hőmérsékleten kell elkészíteni ahhoz, hogy a lassú és alacsony hőmérsékleten történő főzés során omlóssá váljanak.
A csirkemell és a puhább steak-ek elkészítésézhez – a vastagságtól függően - általában legalább egy-két óra szükséges. A sous vide-álás egyik legnagyobb előnye a tűzhelyen vagy grillen történő elkészítéssel szemben, ahol az ételt nagy hőhatás éri, és az időzítés kulcskérdés, az, hogy a sous vide eljárás rugalmasabb. Általában az ételt bent lehet hagyni a vízfürdőben tálalási hőmérsékleten az előírt időnél hosszaban (steak és csirkemell esetében akár 4-6 órával tovább) és a fogások tökéletesek maradnak egészen a tálalásig.