2010.09.19. 22:45
Újházy-tyúkhúsleves
Újházy-tyúkhúsleves
Hozzávalók:
1 kg tyúkhús,
100g kelkáposzta,
1 zöldpaprika,
1 paradicsom,
1 fej hagyma,
10-15 szem bors,
1 mk. sáfrányos szeklice,
2 gerezd fokhagyma, só,
400g vegyes leveszöldség,
100g gomba,
100g karfiol/spárga,
100g zöldborsó
50g cérnametélt,
néhány szál petrezselyem.
A tyúkhúst hideg vízben feltesszük foni. Ha felforrt,
hozzáadjuk a kelkáposztát, a zöldpaprikát, a
paradicsomot, a hagymát egészben, teatojásba zárva a
borsot, a sáfrányos szeklicét, a fokhagymát, és kissé
megsózzuk. Fedo alatt, éppen csak gyöngyöztetve 1 órán
át fozzük. Beletesszük a megtisztított, nagyobb
hasábokra vágott leveszöldséget, és további 1 órán át
fozzük. A zöldborsót, a megtisztított, felaprózott
gombát és karfiolt/spárgát egy lábaskában, 2 merokanál
húslevessel, fedo alatt puhára pároljuk, melegen
tartjuk. Külön edényben, egy kevés húslevesben kifozzük
a cérnametéltet. A fott tyúkhúst kiemeljük a levesbol,
kisebb darabokra bontjuk, elomelegített tálba tesszük. A
zöldséget vékony csíkokra vágjuk, a párolt zöldségekkel
és a tésztával együtt a húshoz adjuk. A forró leves
tetejérol leszedjük a zsírt, a hús tetejére, a tálba
szurjük, meghintjük vágott petrezselyemmel és azonnal
tálaljuk.
Érdekesség: ez a szinte egytálétel Újházy
Edérol, a századforduló népszeru pesti színészérol kapta
a nevét.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek