2011.01.12. 12:02
A sertéshús darabolása
A sertéshús darabolása
1. SERTÉSCOMB:
Felosztunk:
dióra, csülökre és pecsenyére. Egyike a legjobb sertéshúsfajtának. Bármelyik részét elkészíthetjük szeletnek vagy egybesültnek. A dióból vágott szelet különösen omlós és sovány. A pecsenyéből rendkívül zamatos szeletek, kitűnő sült készíthető. A comb, a hússal és bőrrel együtt megfüstölve: ez a sonka.
2. LAPOCKA:
Ízletes, zamatos, erőteljes, mert zsír és inak szövik át. Sültként akkor kitűnő, ha kövér lapockából készül. Bontva és feltekerve sültnek is, füstölve kötözött sonkaként is kitűnően felhasználható. Apróra vágva jó a pörkölthöz, rizses húshoz, stb.
3. TARJA:
Zsírral átszőtt, zamatos és puha. sültnek, bontva hústekercsnek, szeletnek alkalmas.
4. KARAJ:
Rövid és hosszúkaraj: ez a rendkívül ízletes hús elsőrangú egybesültként (hosszú karajból a zamatosabb), akár sültnek, akár panírozva.
5. SERTÉSFILÉ:
Amit szűzpecsenyének vagy sertés vesepecsenyének is nevezünk: sokaknak a sertés legfinomabb része. ízletes, zsírszegény hús, szinte teljesen inak nélkül. Legjobb belőle a fondue, a szűzérmék, a hirtelensült, grillezésre is alkalmas.
6. DAGADÓ:
Zsíros, elsőrangú hús sertéssültnek (köményes sült) vagy füstölve császárhúsnak, szalonnának (hamburgi szalonna).
Az oldalast kicsontozva tölthetjük vagy süthetjük (salzburgi sült), de jó csonttal sütve is. A dagadó és az oldalas különösen főzésre alkalmas. pl. a székelygulyáshoz stb.
7. LÁB:
A csontnál inakkal, kötőszövettel, ettől ízletes. Jó főzésre, sütésre, pörkölthöz, tormás húsként vagy füstölve. A hátsó lábak nehezebbek, húsosabbak, mint a mellsők.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Utolsó kommentek