A sertéshús darabolása

 

1. SERTÉSCOMB:

 

Felosztunk: 

dióra, csülökre és pecsenyére. Egyike a legjobb sertéshúsfajtának. Bármelyik részét elkészíthetjük szeletnek vagy egybesültnek. A dióból vágott szelet különösen omlós és sovány. A pecsenyéből rendkívül zamatos szeletek, kitűnő sült készíthető. A comb, a hússal és bőrrel együtt megfüstölve: ez a sonka.

 

2. LAPOCKA:

 

Ízletes, zamatos, erőteljes, mert zsír és inak szövik át. Sültként akkor kitűnő, ha kövér lapockából készül. Bontva és feltekerve sültnek is, füstölve kötözött sonkaként is kitűnően felhasználható. Apróra vágva jó a pörkölthöz, rizses húshoz, stb.

 

3. TARJA: 

 

Zsírral átszőtt, zamatos és puha. sültnek, bontva hústekercsnek, szeletnek alkalmas.

 

4. KARAJ:

 

Rövid és hosszúkaraj: ez a rendkívül ízletes hús elsőrangú egybesültként (hosszú karajból a zamatosabb), akár sültnek, akár panírozva.

 

5. SERTÉSFILÉ:

 

Amit szűzpecsenyének vagy sertés vesepecsenyének is nevezünk: sokaknak a sertés legfinomabb része. ízletes, zsírszegény hús, szinte teljesen inak nélkül. Legjobb belőle a fondue, a szűzérmék, a hirtelensült, grillezésre is alkalmas.

 

 

6. DAGADÓ:

 

Zsíros, elsőrangú hús sertéssültnek (köményes sült) vagy füstölve császárhúsnak, szalonnának (hamburgi szalonna).

Az oldalast kicsontozva tölthetjük vagy süthetjük (salzburgi sült), de jó csonttal sütve is. A dagadó és az oldalas különösen főzésre alkalmas. pl. a székelygulyáshoz stb.

 

7. LÁB:

 

A csontnál inakkal, kötőszövettel, ettől ízletes. Jó főzésre, sütésre, pörkölthöz, tormás húsként vagy füstölve. A hátsó lábak nehezebbek, húsosabbak, mint a mellsők.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyhafonok.blog.hu/api/trackback/id/tr342578565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása